Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (2024)

Що зі світлом в Україні сьогодні, де ще є відключення внаслідок обстрілів, бойових дій і не тільки, пише 24 Канал.

Важливо Як підготуватися до блекауту: лайфхаки з виживання без світла в будинку

Яка ситуація в українській енергетиці

В компанії Укренерго повідомили, що сьогодні заходи обмеження споживання діють в усіх областях України для промислових та побутових споживачів протягом всієї доби – з 00:00 до 24:00.

Причина: значні пошкодження української енергоінфраструктури після 5 масованих російських атак. Тривають відновлювальні роботи і планові ремонти. Одночасно, щільна хмарність в більшості регіонів заважає сонячним електростанціям працювати на максимумі своєї потужності в денні години,
– наголосили в компанії.

Однак пізніше генеральний директор енергокомпанії YASNO Сергій Коваленко розповів, що НЕК Укренерго вкотре покращує свій денний прогноз. За його словами, з 11 до 14 без відключень.

В Укренерго також написали, що графіки погодинних відключень можуть бути застосовані для зниження рівня споживання при перевищенні визначених лімітів для кожної області. Диспетчерський центр Укренерго доводить їх напередодні до кожного обленерго.

"Якщо область споживає в межах доведеного ліміту, знеструмлення споживачів можуть не застосовуватись. Якщо ліміт перевищено – знеструмлення будуть відбуватись за опублікованим обленерго графіком", – мовиться у дописі.

Варто зазначити, що з 22 березня по 8 травня росіяни п'ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові та гідроелектростанції. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку цих атак.

Україна брала аварійну допомогу з електроенергією у країн-сусідів

В Укренерго також розповіли, що для подолання дефіциту в енергосистемі залучаються імпорт та аварійна допомога з країн Європи. Але через масштабність пошкоджень – цих заходів не вистачає для підтримки балансу в енергосистемі, особливо в години максимального споживання.

Вчора, 23 травня, для подолання дефіциту в енергосистемі, на запит "Укренерго" було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 09:00 до 24:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини. Сьогодні вночі, з 02:00 до 07:00, також застосовувалась аварійна допомога з Польщі та Румунії,
– повідомили в Укренерго.

Графіки для різних міст України

На жаль, російські окупанти продовжують атакувати енергосистему. Аварійні та стабілізаційні відключення через обстріли можуть задіяти в будь-який момент. Варто не забувати, який вигляд мають графіки:

  • Київ

За вказівкою Укренерго у Києві з 00:00 до 24:00 застосовуватимуться графіки знеструмлень.

У новому графіку було кілька змін. І якщо попередній мав такі проміжки: 2-3-4, то тепер вони становлять 2-4-3 години відповідно. Також у столиці раніше було 3 групи абонентів, наразі їх 6. Енергетики пояснюють, що завдяки цьому відключення буде більш прогнозоване і точне, що зробить його максимально наближеним до чіткого графіка. І разом з тим більше клієнтів одночасно матимуть світло.

Отже, жителі Києва можуть ознайомитися з графіком погодинних відключень за допомогою кількох методів, а саме в YASNO та ДТЕК.

  • Київська область

Побачити графіки відключень жителі Київської області можуть на сайті ДТЕК "Київські регіональні електромережі". Для цього треба ввести свою адресу у відповідних полях, перейшовши за посиланням.

Також актуальна інформація може з'являтися і на фейсбук-сторінці компанії, а також у чат-боті у вайбері чи телеграмі.

  • Одеська область

Жителів Одеси, крім можливих аварійних відключень, також попереджають про планові роботи енергетиків. У зв’язку з цим деякі одесити залишилися без електроенергії.

Що стосується графіків, то їх можна переглянути на сайті ДТЕК "Одеські електромережі", на фейсбук-сторінці компанії або в чат-боті у вайбері чи телеграмі.

  • Дніпропетровська область

У Дніпропетровській області побачити графіки відключень можна на сайті ДТЕК "Дніпровські електромережі". Також актуальна інформація може з'являтися і на фейсбук-сторінці компанії, а також у чат-боті у вайбері чи телеграмі.

  • Чернівецька область

Свіжа інформація про графіки з'являється кожного дня на сайті АТ "Чернівціобленерго".

  • Житомирська область

Станом на 24 травня, НЕК "Укренерго" довело ліміти споживання по Житомирській області та часові межі, в які вони діють.

З інформацією про те, коли саме можуть бути застосовані відключення, можна ознайомитись на сайті "Житомиробленерго" за посиланням.

  • Закарпаття

За відповідним посиланням доступні оновлення щодо ситуації в енергосистемі регіону.

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (1)

  • Миколаїв та область

АТ "Миколаївобленерго" оперативно інформує про графіки відключень у своєму телеграм-каналі та на офіційному сайті. Інформація оновлюється кожного дня.

  • Львів та область

У Львові та області будуть діяти погодинні графіки відключень електроенергії.

Графіки стабілізаційних відключень у Львові та області / Фото з сайту "Львівобленерго"

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (2)Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (3)Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (4)Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (5)Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (6)Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (7)

  • Полтава та область

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (8)
Графіки стабілізаційних відключень у Полтаві та області / Фото з сайту "Полтаваобленерго"

  • Тернопіль та область

У Тернопільській області у разі перевищення встановлених лімітів, буде застосований ГПВ (графік погодинного відключення електроенергії).

Енергетики наполегливо просять усіх споживачів максимально економити електроенергію. Якщо рівень споживання електроенергії в області знаходитиметься в межах дозволеної величини – енергетики не відключатимуть споживачів або тривалість відключення може зменшуватися.

Графіки стабілізаційних відключень у Тернополі та області / Скриншоти 24 Каналу

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (9)Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (10)Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (11)

  • Харків та область

У "Харківобленерго" повідомили, що у Харкові та області застосовуються додаткові відключення електроенергії.

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (12)
Графіки стабілізаційних відключень у Харкові та області / Фото з сайту "Харківобленерго"

  • Черкаси та область

Очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець повідомив, що графіки погодинних відключень електроенергії діятимуть і у четвер, 23 травня.

Години без електропостачання:

  • 06:00-07:00 2 черга
  • 07:00-08:00 3 черга
  • 19:00-20:00 3 черга
  • 20:00-21:00 4 черга
  • 21:00-22:00 4 черга
  • 22:00-23:00 5 черга
  • 23:00-00:00 5 черга.
  • Суми та область

У "Сумиобленерго" повідомили, що сьогодні на Сумщині діятимуть графіки погодинних відключень світла з 18:00 до 24:00. Йдеться і про побутових, і про промислових споживачів.

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (13)
Графіки стабілізаційних відключень у Сумах та області / Фото з сайту "Сумиобленерго"

  • Хмельницький та область

У "Хмельницькобленерго" опублікували нові графіки стабілізаційних відключень в області, які діятимуть 24 травня.

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (14)
Графіки стабілізаційних відключень у Хмельницькому та області / Фото з сайту "Хмельницькобленерго"

  • Вінниця та область

Графіки стабілізаційних відключень у Вінниці та області: дивіться документ

  • Чернігів та область

В "Чернігівобленерго" лімітів повідомили, що доведених лімітів на 24 травня, не вистачить, щоб забезпечити електропостачанням споживачів області, відключаючи одномоментно лише одну чергу. Тож може з’явитися потреба залучити до уже анонсованих черг ГПВ додаткові.

Скоригований ГПВ на 24 травня:

  • 08:00-11:00 – 4 черга
  • 11:00-14:00 – 5 черга
  • 14:00-17:00 – 6 черга
  • 17:00-20:00 – 1 черга (+ 3 черга за потреби)
  • 20:00-23:00 – 2 черга (+ 4 черга за потреби)

Інформацію щодо черг відключень ГПВ дивіться на сайті – https://chernihivoblenergo.com.ua/blackouts або ж дізнавайтеся за допомогою наших ботів у Viber і Telegram.

Пікові години споживання електроенергії – з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. В цей час варто обмежити споживання електроенергії. Можливо, якщо люди будуть економити, не доведеться відключати додаткові черги споживачів.

Графіки стабілізаційних відключень у Чернігові та області: дивіться документ

  • Запоріжжя й область

У Запорізькій області графіки поділені на 6 черг. З 08:00 до 22:00 по Запорізькій області діють графіки погодинних відключень електроенергії для побутових та юридичних споживачів.

  • Донецька область

Дізнатися інформацію про графіки відключень можна на сайті компанії, або на фейсбук-сторінці компанії, а також у чат-боті у вайбері чи телеграмі.

  • Прикарпаття

Для жителів Івано-Франківської області "Прикарпаттяобленерго" вводило відключення в обсязі 6 черг. Щоб дізнатися, в які години буде відсутнє світло за вашою адресою, необхідно знати свою чергу погодинних вимкнень на сайті тут. Для цього потрібно ввести номер особового рахунку або свою адресу.

  • Волинь

Жителі Волинської області можуть ознайомитись із графіками можна за посиланням. У ПрАТ "Волиньобленерго" попереджають, що час відключення та відновлення електропостачання може відрізнятись від заявленого у графіку на 20 – 30 хвилин. Таке відхилення пов’язане із технологічним процесом перемикання черг.

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (15)

Графіки стабілізаційних відключень у Волинській області / Фото з сайту "Волиньобленерго"

  • Кіровоградська область

Жителі Кіровоградської області можуть дізнатися про відключення на сайті ПрАТ "Кіровоградобленерго". Для цього в меню треба натиснути "Чому немає світла" та у відповідних полях внести дані.

  • Рівне та область

Очільник Рівненської ОВА Олександр Коваль зазначив, що Укренерго змінило ліміти електроспоживання для Рівненщини. Відтак, оприлюднені графіки погодинних відключень для побутових та промислових споживачів зазнали корегувань.

Графіки стабілізаційних відключень у Рівному: дивіться документ

Графіки стабілізаційних відключень у Рівненській області: дивіться документ

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (16)
Що треба купити на випадок блекауту / Інфографіка 24 Каналу

Як знайти графік відключення електроенергії

Ось список найбільших українських міст і компаній, які їх обслуговують:

Як діяти, коли немає електрики

У Мінреінтеграції оприлюднили низку порад, як діяти в разі відключень електроенергії:

  • насамперед слід відключити електропобутові прилади;
  • використовуючи свічки та сухий спирт, потрібно бути обережними;
  • якщо ви перебуваєте на вулиці, не варто наближатися ближче ніж на 5 – 8 метрів від обірваних або провислих проводів.

Крім того, українців просять зменшити споживання електроенергії ввечері із 17 до 23 години. Слід обмежити використання потужних електроприладів: пральних машин, бойлерів, прасок, електроплит, обігрівачів тощо. Також не варто вмикати одночасно кілька потужних електроприладів.

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (17)
Як діяти в разі відключень світла / Інфографіка Мінреінтеграції

Укренерго на деякий час скасувало погодинні графіки: коли знову можуть почати вимикати світло (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6792

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.